Миргородська гімназія імені Т.Г.Шевченка Миргородської міської ради Полтавської області
П`ятниця, 19.04.2024, 18:13
Вітаю Вас, Гість
Главная » 2020 » Січень » 28 » Профілактика ротавірусної інфекції.
10:16
Профілактика ротавірусної інфекції.

Нагадати жителям м. Миргорода про ротавірусну інфекцію спонукала мене інформація від моїх друзів, щодо наявності проблем зі здоров'ям їх та членів їх сімей.
В багатьох сім'ях фіксуються розлади шлунково-кишкового тракту з важким перебігом у дітей і більш легким у дорослих. .
Наявність таких захворювань серед населення міста підтверджують і фахівці які здійснюють епідемічний нагляд. Так, таких захворювань небагато, вони носять спорадичний, сімейний характер. .
Але враховуючи незадовільний статистичний облік гострих кишкових інфекцій в Україні думаю, що це є верхівка айсбергу. Клінічний перебіг хвороби, її сезонність (зимово-весняний період), частіше ураження дітей - характерний для ротавірусних інфекцій,про які хотілось би поговорити з читачами. .
Ротавірусна інфекція – гостре інфекційне захворювання вірусної етіології з фекально-оральним механізмом передачі, що характеризується гострим початком хвороби, з поєднанням симптомів ураження шлунка і кишечника з респіраторними проявами на початкових етапах захворювання. .
Інфекція має виражену зимово-осінню сезонність. Хворіють люди всіх вікових груп, але більш сприйнятливі маленькі діти у віці від півроку до 2-3 років. Іноді, на початку захворювання, ротавірусний ентерит розцінюється як ГРВІ, а потім приєднуються симптоми діареї. .
Часто ротавірусний ентерит називають кишковим або шлунковим грипом. .
Джерелом інфекції є тільки хвора людина або вірусоносій. Інкубаційний період (час від моменту зараження до появи перших клінічних ознак) при ротавірусної інфекції, в середньому, становить від 14 годин до 3-5 днів. Під час інкубаційного періоду відбувається розмноження і накопичення ротавірусу. .
Хвора людина стає заразним для оточуючих вже з кінця інкубаційного періоду і триває до одужання. Передача збудника відбувається фекально-оральним шляхом, через забруднені предмети вжитку, брудні руки, забруднені харчові продукти, воду. Так само можливе зараження повітряно-крапельним шляхом. .
Основні симптоми захворювання: .
– турбують нудота, багаторазова блювота (блювотні маси водянисті з домішкою їжі і слизу). У більшості випадків блювота припиняється до кінця першою-другої доби хвороби; .
– одночасно або трохи пізніше з’являється діарея, яка супроводжується болями в животі; – у частині пацієнтів спочатку захворювання проявляються респіраторні симптоми – нежить, біль і першіння в горлі, почервоніння зіву; .
– інтоксикаційний синдром – підвищення температури тіла, загальна слабкість, лихоманка, біль в м’язах. .
Вірус відрізняється високою контагіозністю, швидко поширюється в замкнутих просторах дитячих колективів. Дуже часто, якщо в групі дитячого закладу занедужав одна дитина, то протягом тижня будуть інфіковані практично всі. .
Тривалість захворювання від 1 до 2-х тижнів. .
Симптоми зневоднення у дітей молодшого віку, які спостерігаються при ротавірусної інфекції: дратівливість, плаксивість, плач без сліз, іноді зниження сечовипускання (так званий «сухий підгузник»), сухість слизових, суха шкіра, сонливість, зниження еластичності шкіри, тахікардія. .
Відновлення після ротавірусної інфекції займає кілька тижнів. Після перенесеної інфекції залишається частковий імунітет, який не виключає повторного зараження, але полегшує перебіг захворювання. .
Для діагностики ротавірусної інфекції використовують експрес-тести. .
У країнах ближнього зарубіжжя, для первинної профілактики ротавірусної інфекції використовують вакцинацію. Щеплення здатне знизити захворюваність на 50-70% і попередити до 90% всіх тяжких випадків ротавірусної інфекції у дітей молодшого віку. .
В Україні не використовується рутинна вакцинація проти ротавірусної інфекції. .
Заходи індивідуальної профілактики такі ж, як і при будь-якої гострої кишкової інфекції: – дотримуйтеся особистої гігієни, мийте частіше руки, особливо перед їжею і після відвідин туалету; .
– не вживайте в їжу немиті овочі, фрукти і зелень; .
– проводьте правильну кулінарну і термічну обробку харчових продуктів, дотримуйтесь умов і термінів їх зберігання; .
– не вживайте воду з невідомих джерел, пийте кип’ячену або очищену воду; .
– намагайтеся не харчуватися на вулиці, це стосується особливо дітей. .
Медики попереджають: якщо вас спіткала хвороба, не займайтеся самолікуванням, зверніться до медичних працівників. Хочу звернути увагу батьків, що ця рекомендація є обов'язковою для дітей, особливо ясельного віку. Організм таких дітей в такому віці дуже чутливий до зневоднення, що в свою чергу призводить до смерті дітей. .


.
Заступник начальника відділу.
державного нагляду за дотриманням.
санітарного законодавства.
Миргородського міськрайонного управління.
Головного управління Держпродспоживслужби.
в Полтавській області .
Микола ГАВРИЛЕНКО

Просмотров: 365 | Добавил: Ludmila | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]