Миргородська гімназія імені Т.Г.Шевченка Миргородської міської ради Полтавської області
Четвер, 08.12.2022, 10:38
Вітаю Вас, Гість

Про шкільну їдальню

Харчування дітей під час перебування у школі є одним з важливих умов підтримки їх здоров’я і здатності до ефективного навчання. Гарна організація шкільного харчування веде до поліпшення показників рівня здоров’я населення, і в першу чергу дітей, враховуючи, що в школі вони проводять більшу частину свого часу. Тому харчування є одним з важливих факторів, що визначають здоров’я підростаючого покоління. Повноцінне і збалансоване харчування сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку дітей і підлітків, створює умови для їх адаптації до сучасного життя.

Багато учнів мають слабке уявлення про правильне харчування як складової частини здорового способу життя. Основні проблеми харчування школярів пов’язані з порушенням режиму харчування поза стінами школи, зловживанням чіпсами, фаст-фудами, сухариками, шоколадними цукерками, батончиками і т.д. Зазвичай це пов’язано з недостатньою поінформованістю і або потуранням з боку батьків.

Забезпечення школярів повноцінним гарячим харчуванням потребує постійного вдосконалення і розглядається усіма зацікавленими службами міста як стратегічний напрям, оскільки вдосконалення системи шкільного харчування безпосередньо пов’язано зі збереженням здоров’я населення і завданнями поліпшення демографічної ситуації в місті, районі і в країні в цілому.

Організація повноцінного гарячого харчування є складним завданням, одним з найважливіших ланок якої є розробка перспективного меню шкільних сніданків, обідів, що відповідають сучасним науковим принципам оптимального (здорового харчування)і забезпечують дітей всіма необхідними їм харчовими речовинами. Однією з проблем при організації шкільного харчування є недостатня інформованість батьків і учнів про значення раціонального і збалансованого харчування дітей, про необхідність гарячого харчування під час навчального процесу.

Залишається проблема – недостатнє охоплення гарячим харчуванням учнів старшої ланки. Ведеться постійна, організаційна, цілеспрямована робота з учнями та їх батьками. 

Страви в меню комплектуються з дотриманням вимог: смакової сполучуваності, різноманітності , відповідності середньоденної вартості харчування нормативу вартості, відповідності харчової цінності нормам по харчовій цінності, відповідності середньоденного продуктового набору натуральним норм споживання. Страви для меню взяті зі спеціального набору рецептур, застосовуваних для шкільного харчування, виходи страв відповідають віку харчування.

У кожному навчальному році проводиться поточний ремонт шкільного харчоблоку, виробничих приміщень, обіднього залу. По мірі необхідності проводиться оновлення кухонного інвентаря, посуду і приладів.

Для правильного розвитку учнів, їх збереження високої працездатності велике значення має також дотримання режиму харчування. Харчування учнів у шкільній їдальні організовано наступного графіком, який висвітлюється на стенді:

Різноманітність меню досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів кулінарної обробки. В раціоні присутні м’ясо, риба, молоко і молочні продукти, вершкове і рослинне масло, хліб, хлібобулочні вироби, фрукти, крупи, макаронні вироби, сир, кондитерські вироби, свіжі овочі, фрукти, картопля, натуральні соки і вітамінізовані продукти.

У щоденному раціоні дитини має бути достатня кількість свіжих овочів і фруктів! Салати мають велику харчову цінність і задовольняють щоденну потребу у вітамінах, мікроелементах.

Контроль за організацією гарячого харчування і роботою шкільній їдальні здійснюється постійно (це контроль за якістю готової продукції, за санітарним станом харчоблоку та їдальні, за організацією прийому їжі учнів.

Проводиться анкетування батьків, учнів, педагогів. Результати опитів і пропозиції виносяться для обговорення на батьківських зборах і з обслуговуючим персоналом їдальні. Класними керівниками проводиться позакласна виховна робота з учнями по вихованню культури харчування і відповідальності за своє здоров'я.

У залі їдальні функціонує буфет. Асортимент буфету визначено Санітарним регламентом.