Миргородська гімназія імені Т.Г.Шевченка Миргородської міської ради Полтавської області
Субота, 20.04.2024, 01:43
Вітаю Вас, Гість
Главная » 2019 » Грудень » 18 » Як розмовляти з дітьми про пожежу та чому навчити їх в першу чергу
08:04
Як розмовляти з дітьми про пожежу та чому навчити їх в першу чергу

1. Грайте з дітьми в цікаву гру «Знайди вихід». Прийшовши на нове місце, запитайте в дитини: «Ти запам'ятав вихід? Куди можна буде вибігти в разі небезпеки?». Важливо, щоб дитина сама навчилася бачити можливі шляхи виходу.
2. Якщо дитина відчує дим, побачить вогонь або почує сигнал пожежної тривоги, то вона повинна ВІДРАЗУ Ж розвернутися і піти до виходу. Навіть якщо вона перебуватиме там без вас (в торговому центрі, в гостях, на дитячих заняттях — неважливо де), вона все одно повинна піти до виходу, не чекаючи на вас.
3. Виходити з будинку потрібно по сходах або, в крайньому випадку, по ескалатору. НЕ МОЖНА ВИКОРИСТОВУВАТИ ЛІФТ. При грі «Знайди вихід» показуйте дитині, де знаходяться сходи й шляхи евакуації. Важливо, щоб дитина навчилася їх помічати.
4. ВАЖЛИВО!!! Розкажіть дитині, що вогонь — жива істота. Він дуже сильний, і від нього не можна сховатися, МОЖНА ВІДІЙТИ НА БЕЗПЕЧНУ ВІДСТАНЬ! Якщо хтось звертає увагу на дим, вогонь,— необхідно швидко встати й підійти до виходу. Дитина має звернутися до будь-якого дорослого поруч з ним і попросити вивести його з будівлі. Потренуйтеся, щоб дитина зверталася до дорослих з питанням про допомогу. Якщо перший дорослий не допоміг, нехай звертається до другого, третього і т. д. до тих пір, поки дитині не нададуть допомогу.
5. Якщо диму стає більше, потрібно пересуватися навприсядки (полазьте з дитиною по підлозі, щоб вона запам'ятала, що їй робити).
6. Нехай дитина придумає собі маску для захисту дихальних шляхів . З чого її можна зробити? Спробуйте придумати це разом з підручних матеріалів. (Підійде кофта з довгими рукавами, шарф, навіть шапка або футболка). ЦЮ МАСКУ ПОТРІБНО НАМОЧИТИ. Повторіть це дитині кілька разів. Скажіть, що це може врятувати їй життя.
7. Якщо дитина потрапить до натовпу, нехай захищає горло, обхопивши себе рукою за шию (лікоть спереду допоможе їй дихати у разі, якщо почнеться тиснява. Нехай голосно звертається до дорослого, просячи, щоб той захистив її. Якщо один дорослий не почув або відмовився, нехай звертається до іншого!)
8. Якщо трапилася ситуація, що в приміщенні багато диму або просто темно і незрозуміло, куди рухатися, важливо лізти вперед, а коли дитина дійде до стіни, рухатися вздовж неї, спираючись на стіну ПРАВОЮ РУКОЮ. Правило правої руки. Чому саме так? Тому що рятувальники при поганій видимості оглядають приміщення за правилом лівої руки). Так шанс зустрітися з рятувальником збільшиться та є можливість дійти до дверей.
9. У ситуації, коли всюди вогонь, дим а вийти з приміщення неможливо, краще зачинитися в туалеті (ванній за умови, що там є вікно!) У цьому випадку важливо заткнути всі щілини біля дверей і ВІДКРИТИ ВОДУ, мочити ОДЯГ, ДВЕРІ І ВСЕ, ЩО Є НАВКОЛО. Нехай вода просто ллється на підлогу. ВАЖЛИВО !!!! Дати знати рятувальникам, що ти замкнений в цьому місці !!!! Можна зателефонувати в поліцію, махати чимось біля вікна (до речі, вікно потрібно тримати закритим), можна також кричати.
10. Залишаючи дитину одну вдома, переконайтеся, що вона може сама відчинити двері. (Це важливо в разі, якщо в будинку трапиться пожежа). Але не забуваймо нагадати їй, що БУДЬ-ЯКИМ стороннім, в тому числі вашим друзям або сусідам, двері не можна відчиняти!
11. У разі, якщо дитина перебувала одна в кімнаті і раптом побачила вогонь (або дим), вона повинна відразу встати, щільно зачинити за собою двері й побігти кликати на допомогу. (Це поради професійних рятувальників). Важливо, щоб дитина могла сама відчинити вхідні двері, і тоді вона зможе почати дзвонити в усі сусідні квартири й голосно кричати «ПОЖЕЖА !!!». Після того, як вона подзвонить в сусідні квартири, вона повинна збігти вниз по сходах і там просити перехожих викликати пожежних. Так само потрібно дзвонити в різні квартири по домофону й говорити, що сталася пожежа. Двері в свою квартиру в разі пожежі не потрібно замикати на ключ! (Це ускладнить доступ рятувальників у вашу квартиру).
Просмотров: 345 | Добавил: nosenkohistory | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]